• Mogataborna Laila Holmqvist och Leif Karlsson besöker biblioteket för att låna böcker. Båda gillar deckare. Susanna Ekman hjälper till att guida i bokfloran.
Landets Fria

Biblioteket i lilla Mogata hänger med

I Mogata i Östergötland bor omkring 300 personer. Här finns inte längre någon matbutik, men däremot ett bibliotek.

– Nu för tiden försämras ofta servicen på landet så det är fantastiskt att biblioteket är kvar, säger Susanna Ekman, filialföreståndare på biblioteket i Mogata.

Biblioteket sägs vara ett fäste för demokratin. Här kan alla ta del av det fria ordet. Men möjligheten har urholkats för en del människor i takt med att bokbussar och filialer på landsbygden försvunnit. Den lilla orten Mogata i Söderköpings kommun i Östergötland är inte med i den trenden. Här har det funnits bibliotek utan uppehåll ända sedan 1849. Från början ett sockenbibliotek, och numera ett bibliotek som servar både allmänhet, fritidshem, kyrka, skola och förskola. Förra året lånades det cirka 4 600 böcker i Mogata.

– Det pratas i dag om att ungas läsförståelse blir allt sämre och det klagas på att folk läser för lite. Då är det viktigt att böcker finns på nära håll. Jag tycker att det är fint att man värnar om ett bibliotek på en ort av Mogatas storlek, säger Susanna Ekman.

Biblioteket är inhyst i tre rum i ett litet vitt hus nära kyrkan och skolan. Huset var tidigare bostad åt lärare. I ett fönster syns en liten oansenlig skylt som säger ”bibliotek”, vid dörren likaså.

I lokalerna nyttjas utrymmet väl. På hyllorna samsas ett typiskt utbud som barn- och ungdomsböcker, romaner, deckare, biografier och faktalitteratur.

– Vi köper in en hel del nya populära böcker och jag kommer med förslag på vad som ska köpas in. Jag har genom åren lärt känna folk och vet vad många vill ha. Om en bok inte finns inne kan man beställa den. När boken kommit händer det att jag ringer och berättar det för beställaren, berättar Susanna Ekman.

Föreståndaren hjälper också skolorna och kyrkans barntimmar med att ordna och leverera boklådor. Skolorna har egna nycklar hit och kan utnyttja lokalerna för lektioner i bokens tecken eller låna böcker.

För den vanlige boklånaren är det onsdagar som gäller. Biblioteket har då sin enda öppna kväll. Den onsdag Landets Fria Tidning hälsar på kommer det in flera personer som är ute efter läsglädje. En av dem är Kristina Karlsson från Mogata.

– Jag är här då och då och lånar mest deckare och äventyrsböcker. Det är guld värt att det finns ett bibliotek här, vi är glada så länge det får vara kvar, säger hon.

Mogatabon Laila Holmqvist är en annan boklånare som tittar in. Hon var ute efter Elsie Johanssons biografi men fick beställa eftersom den inte fanns inne. Hon letar vidare i hyllorna.

– Det är bra att det finns ett bibliotek här, jag skulle inte åka in till Söderköping för att låna. Min son och mina barnbarn är också ofta här och lånar, berättar hon.

Leif Karlsson är ytterligare en Mogatabo som vill släcka den bokliga törsten. Även han tycker att det är bra med ett bibliotek på orten och berättar om sina favoriter.

– Deckare blir det. Lättlästa ska de vara och inte för tjocka. Jag läser också en och annan roman och självbiografi. Gustavs grabb av Leif GW Persson har jag läst och den var bra.

Kristina, Laila och Leif är mogna boklånare men det är variation på besökarna, både vad gäller ålder, kön och periodicitet.

– Ibland kommer det tillfälliga boklånare, andra kommer varje eller varannan vecka och en del kanske en gång om året. Det har blivit många fler barnfamiljer i Mogata på senare tid och det är trevligt när vuxna kommer in med sina barn och lånar böcker. Antalet elever ökar i skolan och då behövs biblioteket mer än någonsin, säger Susanna Ekman.

När hon flyttade till orten för ett par decennier sedan tog hon direkt med barnen till biblioteket.

– Det är en naturlig plats att gå till och ett bra sätt att lära känna människor.

Butiken som fanns i Mogata har lagts ner och bussförbindelserna till Söderköping har försämrats. Ungefär som det numera ofta ser ut på landsbygden och i små orter.

– Med sämre kollektivtrafik blir det svårare för många att ta sig till Söderköping och biblioteket där så det är bra att filialen finns kvar här, tycker Susanna Ekman.

Biblioteket har dock haft nedläggningshot hängande över sig ett par gånger för tio–tolv år sedan. Men åtgärder vidtogs så att det kunde vara kvar. Först minskades öppethållandet från två kvällar till en och andra gången var det biblioteket i Östra Ryd – också i Söderköpings kommun – som fick färre dagar öppet så att Mogatas bibliotek kunde vara kvar.

– På senare år har jag inte hört att det varit tal om nedläggning, säger Susanna Ekman.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu