Skånes Fria

Gerillaodlarna intar parken

I Malmö har ett nätverk för stadsodling, Mykorrhiza, funnits sedan drygt ett år. Grönsaker och bärbuskar har olovligen planterats på övergivna eller oanvända platser i staden. Den gröna gerillaverksamheten fortsätter, men nu finns också Mykorrhizas första odling med tillstånd av kommunen – i en av stadens parker.

Det är en del av den vidsträckta gräsmattan i Enskifteshagen, eller Annelundsparken som den också kallas, som håller på att förvandlas till odlingsbäddar. Ett par kvällar i veckan träffas aktiva här för att gräva och plantera.

Mykorrhizas idé är att odla upp underutnyttjade platser i staden och på så sätt visa på alternativ till en globaliserad livsmedelsmarknad. Nu finns det odlingar lite varstans. Men projektet i Enskifteshagen är det hittills största och mest synliga för andra Malmöbor.

John Gustafsson läser humanekologi vid Lunds Universitet. Där lär han sig inget om odling. Men när Malmö Fria hälsar på håller han på att gräva ut en djupbädd i den fina myllan som finns under grässvålen. Här ska det planteras kronärtskocka, pumpa och potatis. Det är ett hårt jobb, men de är många som hjälps åt och arbetet går snabbt framåt.

– Vår odling här kommer kanske inte att förändra världen. Men för mig är det ett praktiskt exempel i det lilla, något jag själv kan göra i stället för att bara sitta och klaga på att världen ser ut som den gör, säger John Gustafsson.

För honom är det en politisk handling att odla upp staden. Anna Visala, däremot, säger att hon hatar politik. Hon pluggar till trädgårdsingenjör i Alnarp och gillar att odla. Det här är mer handgripligt än de teorier hon lär sig på skolan.

Anna Visala kommer från Göteborg, där hon tidigare jobbat som trädgårdsterapeut med dementa. Hon kom i kontakt med Mykorrhiza under klimatmötet i Köpenhamn.

– De hade soppkök och maten de serverade kom från egna odlingar. Jag hjälpte till och sen dess är jag med. Det är öppet för alla och man hjälper till när man kan och har lust. Är man många kan det dessutom bli rätt stort.

Malmö stad har upplåtit 1 400 kvadratmeter av Annelundsparken till Mykorrhiza. Föreningen får inga bidrag, men kommunen har lovat att sätta upp ett staket och dra fram vatten.

Landskapsarkitekt Sten Göransson på Malmö stads gatukontor har varit med och förhandlat fram avtalet. Han arbetar med att utveckla cykelstråket från Rosengård till Möllevången, som passerar Enskifteshagen.

– Det som är nytt med Mykorrhiza är önskan att odla i gemenskap, det är en kollektiv rörelse. Det finns sociala aspekter av stadsodlingen som gör den intressant när vi pratar om hållbarhet, säger han.

– Allmän plats ska vara till för alla. Risken är förstås att de som inte är engagerade känner sig utestängda och får mindre plats. Å andra sidan – om alla känner sig välkomna kan odlingen bli en tillgång för hela parken och de som bor runtomkring.

Sten Göransson ser odlingen som ett pilotprojekt, som i bästa fall kan öka människors ansvar för, och förankring i, stadsdelen.

I parken gräver aktivisterna vidare. Många som passerar stannar till och frågar vad som står på. Mellan spadtagen utspinner sig samtal. De flesta verkar gilla tilltaget medan andra är skeptiska. Några ungdomar ropar från en bänk att grävandet förstör miljön.

Anna Visala önskar att fler sorters människor skulle engagera sig.

– Kolla på oss, vi är ju likadana allihop, säger hon.

Och det stämmer. Det är en skara unga, medvetna människor som pysslar om sina plantor i parken. En som lockats hit är Jesper Danielsson. Han har läst om Mykorrhiza och gillar idén att man inte ska behöva ha en egen trädgård för att kunna odla. Han tror att sådana här konkreta handlingar kan få ringar på vattnet. Andra kanske tar efter och börjar odla själva.

Framtiden får utvisa hur det blir. De som stannar kvar och hjälper till den här kvällen är några barn från de kringliggande bostadskvarteren. Med stort intresse och glada skratt hjälper de till att gräva och vattna. John och de andra förklarar hur en djupbädd fungerar och varför maskarna som ringlar i den uppgrävda jorden är bra. ”Nu har jag blivit en bonde”, ropar en flicka och kör spaden i marken.

När dagsverket är gjort är tre bäddar grävda och planterade. De ser lite övergivna ut i den stora gräsplanen. Men det är en början.

– Små målsättningar, det är det som är grejen med Mykorrhiza, säger Anna Visala.

– En bädd i taget. Det är ett litet sätt att rädda världen enligt de värderingar jag har. Så visst, kanske är det politik också.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

S lovar 60 miljoner kronor till äldre

Socialdemokraterna vill satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre. Därför går partiet till val med löfte om 60 miljoner kronor per år till Föreningssverige, samt en fast kontaktperson för alla som har hemtjänst. 

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

© 2024 Fria.Nu