Skånes Fria

Dyr polisinsats vid SDU-marsh

När Sverigedemokraternas ungdomsförbund samlades för manifestation i Malmö krävdes det över en miljon kronor för polisinsatser. Ungdomsförbundets budskap dränktes i protester och burop från mängder av välorganiserade motståndsgrupper, såväl som av nyfikna Malmöbor som tröttnat på rasism och ignorans.

Runt 2 000 personer samlades på lördagen i Malmö för att visa sitt missnöje med riktningen som den svenska och europeiska politiken tagit under de senaste åren.

Polisen hade under förmiddagen satt in stora resurser och fått rapporter om tendenser till störningar. Men klockan två meddelade dialogpolisen på plats att läget var lugnt och att det inte verkade vara några problem att låta SDU och deras tusentals meningsmotståndare demonstrera.

Stortorget var under större delen av lördagen avspärrat med kravallstaket och hjälmförsedda poliser. Gågatan och en liten del av Gustav Adolfs torg, där Sverigedemokratisk ungdom marscherade innan de återvände till Stortorget för att hålla sitt möte, var också inramat med staket och poliser.

Ungdomsförbundets tal under mötet försvann i en mängd protestrop. Och istället för att framföra sitt budskap spelade SDU-medlemmarna till slut musik av Nordman och Roger Pontare på hög volym.

Långa rader av fanbärare innanför kravallstaketen tycktes ändå lyckas att fylla oktoberluften med rasism och krav på ökat utanförskap.

Stämningen bland motdemonstranterna var till en början folkfestlig. Protestrop som ”Inga rasister på våra gator” ljöd från megafoner och högtalare.

Men när klockan passerade tre och SDU började sin marsch från Stortorget förändrades stämningen drastiskt. Polisen pressade demonstranterna femtio meter ifrån staketen, innanför vilka SDU promenerade. Samtidigt dök det upp ett antal maskerade demonstranter och folkfesten uppfattades av många som hotfull. Demonstranterna trycktes allt längre ifrån staketet, smällare ljöd över torget och starka och desperata rop hördes på flera håll. Polisen använde pepparspray mot demonstranterna och inledde sitt omhändertagande av demonstranter samtidigt som de utlyste maskeringsförbud.

Resultatet blev att 16 personer omhändertogs för störande av allmän ordning, fyra personer avvisades från Malmö efter att de försökt stoppa bussar med SDU-anhängare och åtta greps för bland annat våldsamt upplopp.

På måndagen hölls fortfarande två personer arresterade och utanför polishuset hölls mindre protester för att få demonstranterna frisläppta.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Stora resurser till de hemlösa”

Mobila Teamet är ett initiativ från Malmö Stad som ska arbeta med kartläggning av och hjälp till dem som står utan bostad i staden. Tanken är att möta de som är utsatta och hjälpa dem till bättre förutsättningar genom att erbjuda dem någonstans att bo.

Skånes Fria

Studenterna på väg mot blommande bildäck

Malmö stad satsar på spontanodlingar vilket har gett Malmö högskola en grusplätt på 700 kvadratmeter att förvalta och en symbolisk summa pengar för ändamålet.

Skånes Fria

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

S lovar 60 miljoner kronor till äldre

Socialdemokraterna vill satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre. Därför går partiet till val med löfte om 60 miljoner kronor per år till Föreningssverige, samt en fast kontaktperson för alla som har hemtjänst. 

© 2024 Fria.Nu