Skånes Fria

Vård på lika villkor för papperslösa dröjer

I maj förra året presenterade regeringen en utredning med förslag om att ge papperslösa rätt till subventionerad vård på samma villkor som alla andra. Men utredningen har inte gått ut på remiss och i Malmö håller Deltastiftelsen fortfarande sin mottagning öppen.

 – Det är inhumant och skamligt att inte ge människor den vård de behöver. Det är även ett arbetsmiljöproblem för sjukvårdspersonal som tvingas avvisa patienter från vård, säger Åsa Wieslander, sjuksköterska och samordnare på Deltastiftelsen, som undrar varför regeringens beslut dröjer.

I en lånad privatläkarklinik i Malmö driver Deltastiftelsen sedan elva år tillbaka mottagning två kvällar i månaden för de människor som enligt det svenska systemet inte har rätt till sjukvård på samma villkor som svenska medborgare. Idag har dessa människor bara lagstadgad rätt till akut sjukvård och de får själva stå för notan och för medicinkostnaderna. Runt 150 personer har varje år varit i kontakt med frivilligkliniken och fått behandling för sina sjukdomar.

I avsaknad av en nationell lag har enskilda landsting tagit beslut om att öka tillgången till vård för papperslösa. Region Skåne införde 2008 en policy där gömda har rätt till akut eller annan omedelbart vård till samma patientavgift som andra.  Sedan maj förra året gäller policyn även papperslösa som inte ansökt om asyl och personer som vistas 

i landet på grund av traffiking. Men trots beslutet fortsatte patienter att komma till Deltamottagningen. Det är först under hösten som patientantalet minskat.

– Sjukvårdspersonalen vet inte alltid vad som gäller och patientgruppen är utsatt och vet inte heller alltid vilka regler som gäller. Vid en nationell lagändring krävs en ordentlig informationskampanj, säger Åsa Wieslander.

Region skånes policy gör att stiftelsens arbete har förändrats. Nu kan personalen många gånger hänvisa patienterna vidare till Flyktinghälsan eller andra instanser inom den offentliga vården. Men fortfarande hamnar de som inte anses vara 

i behov av akut vård utanför systemet.

– Vi har en man i 30-årsåldern med svår diabetes som fått blödningar i ögonen och riskerar att förlora synen. Han avvisades från ögonkliniken när han fick avslag på asylansökan och de nödvändiga laserbehandlingarna uteblev. De ansåg inte att behandlingen var akut trots att han blir blind utan den. Där har vi fått trycka på och skriva remisser till ögonmottagningen för att de ska ta emot honom.

 Sverige har bland annat fått kritik från FN för bristen av tillgång för vård för papperslösa. Efter flera års diskussioner inom alliansen om hur frågan ska lösas tillsattes en utredning 2010. Utredningen presenterades i maj förra året och innehöll förslag om att ge papperslösa rätt till subventionerad sjukvård, att de ska betala samma patientavgifter som alla andra och omfattas av högkostnadsskyddet både för vård och mediciner. Men migrationsminister Tobias Billström menade att kostnadsberäkningarna i utredningen inte stämde. Sedan dess har utredningen legat på socialdepartementet.

Nu börjar tålamodet ta slut och sedan två månader pågår Rätt till vårdinitiativet, ett upprop som omkring 50 organisationer och fackförbund står bakom.

Rätt till vårdinitiativet menar, liksom många internationella organisationer och deklarationer som Sverige skrivit under, att tillgången till vård är en mänsklig rättighet.

– Det är en mänsklig rättighet och inte en medborgerlig rättighet, säger Åsa Wieslander.

Socialminister Göran Hägglund (KD) kan på tisdagen inte ge besked om när utredningen kommer att skickas ut på remiss.

– Vår ambition är att utredningen ska ut på remiss så snart som möjligt. För att en utredning ska kunna skickas ut på remiss måste samtliga partier i regeringen vara överens. Där är vi ännu inte, säger Göran Hägglund.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

100 miljoner i ökat Norrlandsstöd

Norrlandsstödet till lantbrukare i norra Sverige har inte räckt för att minska nedläggningen av gårdar. Nu höjs stödet med 100 miljoner.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu