Skånes Fria

Studenterna på väg mot blommande bildäck

Malmö stad satsar på spontanodlingar vilket har gett Malmö högskola en grusplätt på 700 kvadratmeter att förvalta och en symbolisk summa pengar för ändamålet.

Ett tjugotal studenter från K3 rullar bildäck från Norra Grängesbergsgatan till Västra hamnen. Destinationen är en grusplätt och målet är att skapa en social mötesplats för odling. I bildäck. Initiativet kommer från Malmö högskola och är en del av kursen Design för hållbar utveckling. Tanken är att det ska få gro över tid, och att andra ska ta över när studenterna slutar den 21 maj.

– Malmö stad har låtit K3 ta över en grusplätt på 700 kvadratmeter som för en symbolisk summa får utgöra skådeplatsen för de ”spontanodlingar” som kommunen hoppas ska dyka upp i samband med att Malmö får fler invånare och blir alltmer tätbefolkat, säger elevernas handledare Christel Lundberg som hängt med på promenaden för att ta ett par bilder. ”Spontanodlingar” är ett av orden som dyker upp på Malmö stads hemsida i beskrivningen av staden, vad den är, vad den vill vara.

Folk tittar nyfiket på gruppen som rullar fram med sina däck och flera kommer fram och undrar vad som är på gång. Vissa vill till och med skänka bort ett par av sina gamla däck. Vem som helst får vara med, det är bara att komma ner. Man kan odla vad man vill och ju fler desto bättre, är standardsvaren.

En av studenterna, Mårten Westberg, poängterar att man verkligen blir indragen i miljötänket efter en termin på skolan. Man vill vara med och förändra, man börjar med sitt eget beteende. Det finns tre nyckelbegrepp för hållbar utveckling: ekologi, ekonomi samt det sociala sammanhanget, mötet.

– Det ska vara rättvist, folk ska få lön, de ska kunna umgås och man ska kunna odla ordentligt på en plats där stan ändå bara hade blivit ännu tätare, säger Pari Ali där hon bokstavligt talat springer efter sitt däck för att hinna ifatt det innan nästa övergångsställe.

– Vi vill ändra folks beteende och upplysa dem om ett hållbart tänk, fortsätter hon.

Man vill att de boende ska vara med, att de ska kunna gå ner och hänga samt fixa med odlingarna. På platsen ska det även byggas en förskola och man förhandlar med dem om att kanske låta barnen vara med, som en del av verksamheten.

De däckrullande studenterna är helt slut efter den långa promenaden i värmen. Själva planterandet kan inledas först om ett par veckor då jorden kommer från sponsorerna. Tills vidare får däcken ligga på gruset i väntan på blommor. Terminen är snart slut och till hösten börjar en ny kull på K3 . De kommer också att få sätta sin prägel på platsen för hållbar utveckling, med sin design.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Dyr polisinsats vid SDU-marsh

När Sverigedemokraternas ungdomsförbund samlades för manifestation i Malmö krävdes det över en miljon kronor för polisinsatser. Ungdomsförbundets budskap dränktes i protester och burop från mängder av välorganiserade motståndsgrupper, såväl som av nyfikna Malmöbor som tröttnat på rasism och ignorans.

Skånes Fria

”Stora resurser till de hemlösa”

Mobila Teamet är ett initiativ från Malmö Stad som ska arbeta med kartläggning av och hjälp till dem som står utan bostad i staden. Tanken är att möta de som är utsatta och hjälpa dem till bättre förutsättningar genom att erbjuda dem någonstans att bo.

Skånes Fria

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

S lovar 60 miljoner kronor till äldre

Socialdemokraterna vill satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre. Därför går partiet till val med löfte om 60 miljoner kronor per år till Föreningssverige, samt en fast kontaktperson för alla som har hemtjänst. 

© 2024 Fria.Nu